Absztrakt írása: Milyen szabályokat kell követni?

Az absztrakt írás szabályai

 • Az absztrakt egy erősen kötött műfaj. Nagyon fontos, hogy pontosan a megadott struktúrában, formátumban és tárgyilagos hangnemben, a szakzsargont követve írd meg.
 • Ne felejtsd el: a magyar nyelvű absztrakton kívül jellemzően angol nyelven szokták még kérni a dolgozatod összefoglalását!
 • Az absztraktba soha nem illesztünk képet, grafikont, táblázatot vagy hivatkozást!
 • A legtöbb intézménynek van saját belső útmutatója arról, mit várnak egy absztrakttal kapcsolatban. Ezt mindig keresd meg és olvasd el!
 • terjedelem általában 1500-2500 karakter, vagy 250-350 szó nagyságrendben van meghatározva. Hogy hol tartasz az írásban, a szövegszerkesztőd segítségével ellenőrizni tudod a “szavak száma” és “karakterek száma” funkcióval.  
 • Sok intézmény azt is előírja, hogy milyen formában adhatod be az absztraktot! Figyelj a fájlformátumra (.doc, .pdf, …), és hogy e-mailen, CD-n vagy pendrive-on, esetleg nyomtatva kell-e leadni. Az absztraktot általában a szakdolgozattól különálló dokumentumként szokták kérni!

Tipp: nem baj, ha első alkalommal nem tudsz benne maradni a megadott limitben. Írd meg, pihenj rá, aztán állj neki “tömöríteni”!

Szerkezete univerzális és erősen kötött

Minden szerkezeti elemhez legalább egy mondatot kell írjál, és a mondatoknak koherensen kell kapcsolódniuk. Az absztraktból egy külsős tanár is meg kell értse az egész történetet a dolgozatod elolvasása nélkül. Mivel az absztrakt a dolgozatod nagymérvű sűrítése, nem lesz helyed félrebeszélni, közhelyeket puffogtatni, a szöveget cirádázni. 

 1. Kezdd azzal, hogy milyen kérdésekre kerestél választ, mi(k) a dolgozatod célja(i).
 2. Foglald össze a kutatásod módszertanát.
 3. Összegezd a kutatási eredményeket.
 4. Írd le a kutatás elméleti és gyakorlati relevanciáját: milyen területeken hasznosíthatóak a kutatás eredményei.
 5. Végül jöhetnek a konklúziók, javaslatok.

Az absztrakt formázása: érdemes utánanézni, hogy van-e az intézménynek követelménye betűtípus, méret, sorköz, margó tekintetében. Ha nincs útmutatás, a Times New Roman betűtípus, másfeles sorköz, 12pt betűméret, normál margók és sorkizárás legyenek a beállításaid. Ne alkalmazz behúzásokat.
Extra tipp: sok intézmény azt is előírja, hogy milyen formában adhatod be az absztraktot! Figyelj a fájlformátumra (.doc, .pdf, …), és hogy e-mailen, CD-n vagy pendrive-on, esetleg nyomtatva kell-e leadni. Az absztraktot általában a szakdolgozattól különálló dokumentumként szokták kérni!

Absztrakt írása angolul – szavakkal és mintákkal

Az angol nyelvű absztraktod formázási, szerkezeti és terjedelmi követelményei ugyanazok, mint a magyaré. 


Tippek

 • Ne a Google fordítóval fordítsd az absztraktod! Keress a témádban két-három angol publikációt, ott meg fogod találni a megfelelő szakkifejezéseket, amiket használhatsz. A kereséshez használhatod a Google Scholar-t.
 • Az angol nyelvű absztrakt megírásához az alábbi szavak is segítséget nyújtanak:
 • Abstract, Summary, Topic, Aims, Objectives, Hypothesis, Research Methodology, Data analysis, Significant, arguments, Results, Conclusions / Implications of the study, Recommendations
 • Absztrakt minták: További inspirációért olvass el néhány angol nyelvű absztraktot: oatd.org

A cikket szerkesztette: Gudics Ágnes, Angolul Gyorsan

Vélemény, hozzászólás?

SPSSABC © Minden jog fenntartva, 2020