A standardizálás jelentése és alkalmazási területei

A standardizálás az adatok transzformálásának egy speciális esete. A lényege az, hogy az adatokat mértékegységtől függetlenné tesszük. A standardizálás eredménye a standardizált változó(k)- más néven: z érték. Célja annak elérése, hogy egy teljes értékhalmaz rendelkezzen egy bizonyos tulajdonsággal. Ha valamilyen módon különböző változókat akarunk kombinálni, akkor gyakran ez a transzformáció szükséges annak elkerülése végett, hogy egy nagy értékekkel rendelkező változó túlsúlyba kerüljön a számítások eredményeiben.

Nem csak az elméleti eloszlást standardizálhatjuk, hanem azokat a változókat, amelyekről azt feltételezzük, hogy normális eloszlást követnek (vagy közelítik azt).

Milyen esetekben használjam a standardizálást?

  1. Amikor regresszióelemzést végzünk. A regressziós együttható értéke függ a a mértékegységtől. Ha változókat standardizáljuk, a mértékegység problémája megszűnik.
  2. Amikor heterogén, illetve különböző összetételű sokaságok átlagos színvonalának időbeli vagy térbeli összehasonlítását szeretnénk megvalósítani.
  3. Amikor különböző mérési eredmények átlagtól való eltérését szeretnénk összehasonlítani.
  4. Amikor heterogén sokaságból számított főátlagokat, illetve összetett intenzitási viszonyszámokat szeretnénk elemezni, összehasonlítani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.