A ferdeség az eloszlás csúcsának a középhelyzethez képest történő eltolódását fejezi ki. Az eloszlásnak az a tulajdonsága, hogy nem szimmetrikus. Ha az eloszlás (azaz sűrűségfüggvénye, hisztogramja) jobbra elnyúltabb, jobbra ferdének – angolul: skewed to right – , ha balra, akkor balra ferdének nevezzük – angolul: skewed to left. A gyakorisági eloszlás ferde, ha az eloszlás valamelyik oldalán nagyon nagy vagy nagyon kicsi kiugró értékek szerepelnek.
Példa: A ferdeség 2,234, vagyis az eloszlásgörbe jobbra ferde, tehát az adataink nem normális eloszlásúak. A jövedelmi adatok esetén például szinte mindig pozitív, jobbra ferdeség tapasztalható.
Angolul: Skewness

A ferdeség jellemzői

  • A felvehető értékeknek nincs alsó vagy felső határa.
  • Nincs mértékegysége.
  • Pozitív érték esetén jobbra ferde eloszlásról beszélünk. Ilyen esetben az átlag “felfelé húz”. Vagyis ha az átlag nagyobb, mint a medián, pozitív ferdeség jellemzi az eloszlást.
  • Negatív érték esetén balra ferde eloszlásról beszélünk. A kis kiugró értékek miatt ilyen esetben az átlag lefelé tolódik. Ha az átlag kisebb, mint a medián, negatív ferdeség jellemzi az eloszlást.

Az SPSS-ben melyik menüpontban állíthatom be?

Analyze → Descriptive Statistics → Frequencies → Statistics → √ Skewness

ferdeseg beallitasa

Hogyan értelmezzem a ferdeséget?

ferdeseg ertelmezese

A ferdeség -0,120, tehát balra ferde eloszlásról beszélhetünk. Ha a ferdeség 0,230 lenne, akkor jobbra ferde eloszlásról beszélnénk. Ezt főként akkor fontos vizsgálni, amikor a normalitást vizsgáljuk, hiszen egyes statisztikai próbákat csak akkor végezhetünk el, ha az adataink normális eloszlásúak, tehát amikor az adatsorunk se jobbra se balra nem ferde. Ilyen esetben a ferdeség mutatója 0, vagy nagyon közel áll ehhez az értékhez.

SPSSABC © Minden jog fenntartva, 2020