A variancia nem más, mint a szórás négyzete, ezért is nevezik szórásnégyzetnek is. A szórás pedig azt fejezi ki, hogy értékeink átlagosan mennyivel térnek el az átlagtól, mennyivel szóródnak az átlag körül. Sok esetben a variancia nagyobb jelentőséggel bír, mint a szórás, viszont a gyakorlatban helyette sokan inkább a szórást javasolják használni. Jó tudni, hogy a variancia értéke akkor kicsi, amikor az adataink az átlag körül csoportosulnak. Tehát az adatok átlag körüli ingadozásának a leírására szolgál.

A variancia jellemzői

  • A szóródás-mutatók csoportjába tartozik.
  • Az SPSS program a mutató kiszámításakor az eloszlás összes értékét figyelembe veszi.
  • Négyzetes eltéréssel definiált, tehát nem a változó eredeti skáláján van kifejezve, ezért nehezen interpretálható.
  • Értéke csak pozitív szám lehet.
  • Egyes esetekben jól tűkrözi az adatok átlag körüli ingadozását.
  • Ha értéke 0, akkor az azt jelenti, hogy a sokaságunk összes értéke azonos. Tehát minél nagyobb az értéke, az adatok annál inkább különböznek egymástól, vagyis annál inkább szóródnak.

Mikor használjuk?

Mennyiségi változók esetében, vagyis intervallum és arányskála mérési szintű változók esetében szokás használni.

Nagyon ferde eloszlás esetén nem javasolt a használata, mégpedig azért, mert ilyenkor az átlag nem reprezentálja megfelelően a sokaságunkat. Kiszámításakor az SPSS figyelembe veszi az átlagot is, így félrevezető eredményt kaphatunk. Ilyen esetben a szóródás-mutatók közül inkább a terjedelmet, illetve az interkvartilis terjedelemet szokták használni.

Az SPSS-ben melyik menüpontban állíthatom be?

Analyze → Descriptive Statistics → Frequencies → Statistics → √ Variance

variancia

Hogyan értelmezem?

variancia ertelmezese

Az adatok átlagtól való négyzetes eltéréseinek átlaga 183,49.

Érdekesség: Variancia vagyis szórásnégyzet a matematikában és az SPSS-ben

variancia matematikai keplet

Ezt a mutatót az SPSS úgy számítja ki, hogy a négyzetes összeget, elosztja a minta szabaságfokával. Érdekes módon a matematikában a négyzetes összeget nem a szabadságfokkal, hanem a minta elemszámával osztják. Ez azért van így, mert 30 fölötti elemszámú sokaságot vizsgálva mindkét módszerrel hasonló eredményt kapunk. Azonban ha 30-nál kisebb elemszámú mintánk van akkor a szabadságfokkal való osztás jobb megközelítést ad a variancia értékére, vagyis ezzel a módszerrel pontosabb varianciát kapunk. A statisztikában a szabadságfokkal történő osztást használják.

SPSSABC © Minden jog fenntartva, 2020